doptårta
I helgen fick jag äran att göra doptårtor!
Skor, vitt & rosa var önskemålen.
Skorna är gjorda i SP och vimpeln i marsipan.
Denna lilla baby gjorde jag i gumpaste.
Tårtorna är fyllda med Mörkchoklad fluff & Hallongrädde.
Ljusa bottnar.
Täckta med marsipan.
Tack för förtroendet, hoppas ni hade en fin dag med nära & kära!
90års tårta
Min kära morfar blev 90år i början av Mars! Jag passade då på att göra en slips tårta!
Det var en trevlig dag med hela tjocka släkten! Och tjock är inte att ta i, då morfar & mormor har 6 barn, 17 barnbarn och 6 barnbarnsbarn. Plus respektive och syskon och kusiner!
Tårtan är fylld med hallon mousse och glasskräm.
Beställnings tårta
En jobbarkompis fru fyllde år och då fick jag äran att göra tårtan till henne!
Hon har ett stort intresse för katter och kattutställningar så blev en katt bland rosorna på denna tårta!!
Denna tårta består av ljusa bottnar med hallon mousse & glasscreme, spacklad med smörkräm och täckt med marsipan.
Tack för förtroendet!!
Jag blir så glad när någon ber mig göra deras tårta!! =)
Det är ju SÅÅÅ kul!!!
85års tårta
Min sambos morfar fyllde hela 85år och jag fick då äran att göra tårtan!!
Det är en pigg gubbe som ägnar mycket tid åt att spela bridge, därför några kort från en kortlek bland rosorna!
Tårtan innehåller Mörkchoklad fluff & hallongrädde, spacklad med smörkräm och täckt med marsipan.
Smörgåstårta
Två stycken smörgåstårtor. En till min sambos födelsedag och en till mammas 50års kalas. Samma innehåll i båda.
Skinkröra:
400g Majonäs
2dl Gräddfil
200g Rökt skinka
2dl Purjolök
6st Ägg
Blanda Majonäs & Gräddfil.
Hacka Skinkan, Purjolöken och Äggen i små bitar och rör ner i majonäs blandningen.
Baconröra
300g Majonäs
3dl Gräddfil
1 1/2dl Sweet chili
2pkt Bacon
Rör ihop Majonäs, Gräddfil och Sweet chili.
Stek bacon och rör i majonäs blandningen.
Dessa rörer räcker till 4 lager (2 lager av varje till en tårta)
30 franskor behövs till en stor tårta.
2x3 franskor på vardera lager.
Lägg ihop dagen före.
Bred majonäs över hela tårtan och täck med ostskivor.
Dekorera med ost, skinka, ägg, tomater och gurka, vad ni tycker är gott!! =)
Julkakor
Vi är bara i November ännu, men det kan vara skönt att börja baka lite inför jul!
Saffran hör julen till och kolakakor och saffran blir en super bra kombo!!
De blir många kakor och man kan frysa in dem.
100 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
0,5 gram stött saffran
1 msk vaniljsocker
1 kryddmått salt
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader. Rör ihop smöret och sockret. Blanda mjöl, bakpulver , vaniljsocker, stött saffran och salt i en skål. Rör sedan ner alltsammans i smörblandningen. Till sist rör du ner sirapen. Knåda till en deg. Dela degen i 3 delar. Och rulla ut dem till längder. Platta till dem med en gaffel på ytan. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna något innan du skär dem i snittar!
Cheesecake
En sommar favorit!
Lätt att laga och bör göras dagen före servering!
3dl Vispgrädde
1tsk Vaniljsocker
2dl Strösocker
225g Philadelphia ost
3 Ägg
Vispa grädden med vaniljsocker och strösocker.
Blanda Philadelphia ost och 3 äggulor (OBS spara äggvitorna!!!)
Rör ned i grädden.
Vispa 3 äggvitor till hårt skum och vänd ner i grädden.
Smöra en springform (med löstagbar kant) och täck botten med krossade digestive kex.
Häll smeten i formen, över kexen och ställ i frysen över natten.
Servera med hallon!
Hallon paj
Här kommer en till somrig och vääääldigt god paj.
Även denna med cremé fraish i, men då blir pajen krämig och inte så söt!
Den blir bäst om man gör den dagen före servering!
Pajskal:
150g Smör
3dl Vetemjöl
1dl Socker
½tsk Bakpulver
Smöret skall vara rumstempererat.
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt smöret och knåda ihop till en deg.
Tryck ut degen i pajform, 28cm i diameter.
Fyllning
1 Påse frysta hallon
2dl Cremé fraish
1Ägg
1dl Socker
1tsk Vaniljsocker
Häll hallonen i pajskalet.
Blanda cremé fraish, ägg, socker och vaniljsocker, bred över bären.
Grädda i 200*C 15-20min.
Ananas paj
Så skönt att sommaren äntligen kommit!! =)
Jag har 2 veckor kvar av mina 1½år som jag fått vara hemma med våran goá unge!! En underbar tid!!
Hoppas ni oxå har en härlig sommar!! =)
Nu tänkte jag bjuda på en sommar paj!!
150g Smör
1dl Socker
3dl Vetemjöl
1tsk Bakpulver
Smält smöret.
Blanda socker, mjöl och bakpulver, blanda i det smälta smöret och knåda ihop till en lös deg.
Tryck ut smeten i en pajform.
Förgrädda pajskalet 12min i 200*C. Låt svalna.
Fyllning
1 Ägg
2tsk Vaniljsocker
2dl Creme fraish
1 Burk krossad ananas
½dl Socker
Häll ananasen i en sil och låt den rinna av.
Blanda ägg, vaniljsocker, creme fraish, den avrunna ananasen och socker.
Lägg i pajskalet och grädda 25-30min i 200*C.
Servera med glass!!
Dumlekakor
200 g mjukt smör
1 dl socker
3-3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
30 dumlekolor
1 ask noblesse
Blanda i hop smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg. Rulla 30 små bollar och lägg i aluminiumformar. Jag har använt den mindre modellen. Tryck i en dumle i varje degboll. Grädda i 175*C ca 15 min. När kakan fortfarande är varm, toppa den med en noblesse. Låt kallna.

Chokladkolasnittar med daimkross
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,5 msk kakao
2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 dubbeldaim
Vispa smör, socker och sirap krämigt. Rör ner kakao, mjöl, bikabonat och vaniljsocker. Tryck i hop degen med handen tillsammans med hackad daim. Dela i två bitar. Rulla ut till 2 lika långa rullar som plåten är. Lägg på bakplåtspapper och platta till. Grädda i ca 15 minuter i 175*C.
Dela kakorna när de kommer ut ifrån ugnen. Låt svalna.

Bröllopstårta
Min största utmaning inom bakning fick jag ihelgen.
Bröllopstårta.. och det var inte 1, utan 4st!
Men det var himla kul!
Ljusa bottnar med Hallon grädde & Mörk choklad fluff.
Spacklad med citron smörkräm
Täckt med Marsipan.
Tårtorna skulle gå i vitt, lila & guld.
Ett Sagolikt vackert bröllop!!
Tack för att jag fick vara med och dela er stora dag!!
Önskar er all lycka! <3
Ros-tårta
Idag blev det en tårta med ljusa bottnar, Hallon grädde & chokladfluff.
Spacklad med citronsmörkräm och täckt med marsipan.
Chokladfluff:
2½dl Vispgrädde
ca 50g Choklad (jag använde 70% cacao raspberry)
Värm grädden i en kastrull, Får INTE koka.
Lägg i chokladen och rör tills allt smällt.
Förvara i kylskåp över natten.
Vispa grädde till önskad konsistens.
Räcker till 1 lager i tårtan.
Smörkräm:
115g Smör
250g Florsocker
2tsk kokande vatten
2tsk skal och saft från 1 citron
Vispa smöret med elvisp i 15 min för att få bort smörsmaken.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa till en slät smet.
Räcker till att spackla 2st tårtor.
Den går att frysa in om man bara ska göra 1 tårta.
Kaka nr. 2
Kolasnittar med choklad.
100g Smör (rums varmt)
1dl Socker
2msk Sirap
2dl Mjöl
3msk Kakao
1tsk Vaniljsocker
½tsk bikarbonat
Vispa Smör & socker med elvisp.
Blanda i sirap.
Blanda de torra ingredienserna och sila ned det i smeten.
Blanda ihop allt till en smet.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till två längder på en bakplåtsklädd ungsform.
Platta till längderna något.
Grädda mitt i ugnen i 175*C ca 20min.
Skär dem sedan i sneda kakor direkt du tar ut dem ur ugnen så de inte hinner bli hårda.
Baka baka liten kaka
I helgen blev det bakning, dock inte sju sorters kakor, men två!
Choklad drömmar och kolasnittar med choklad.
Hoppas ni tycker om choklad lika mycket som jag =)
Choklad drömmar:
150g Smör
3½dl Socker
1 1/4dl Mat olja
4dl Mjöl
1dl Kakao
1½tsk Vaniljsocker
1tsk Hjorthornssalt
Blanda smör & socker och rör ihop det till en smet, tillsätt oljan, lite i taget.
Blanda de torra ingredienserna och sikta det genom en sil ner i smeten.
Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper.
De flyter ut, så lägg dem inte så tätt.
Grädda i 150*C ca 20min.