Ros-tårta
Idag blev det en tårta med ljusa bottnar, Hallon grädde & chokladfluff.
Spacklad med citronsmörkräm och täckt med marsipan.

Chokladfluff:
2½dl Vispgrädde
ca 50g Choklad (jag använde 70% cacao raspberry)
Värm grädden i en kastrull, Får INTE koka.
Lägg i chokladen och rör tills allt smällt.
Förvara i kylskåp över natten.
Vispa grädde till önskad konsistens.
Räcker till 1 lager i tårtan.
Smörkräm:
115g Smör
250g Florsocker
2tsk kokande vatten
2tsk skal och saft från 1 citron
Vispa smöret med elvisp i 15 min för att få bort smörsmaken.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa till en slät smet.
Räcker till att spackla 2st tårtor.
Den går att frysa in om man bara ska göra 1 tårta.

Kaka nr. 2
Kolasnittar med choklad.
100g Smör (rums varmt)
1dl Socker
2msk Sirap
2dl Mjöl
3msk Kakao
1tsk Vaniljsocker
½tsk bikarbonat
Vispa Smör & socker med elvisp.
Blanda i sirap.
Blanda de torra ingredienserna och sila ned det i smeten.
Blanda ihop allt till en smet.
Dela degen i två delar och rulla ut dem till två längder på en bakplåtsklädd ungsform.
Platta till längderna något.
Grädda mitt i ugnen i 175*C ca 20min.
Skär dem sedan i sneda kakor direkt du tar ut dem ur ugnen så de inte hinner bli hårda.

Baka baka liten kaka
I helgen blev det bakning, dock inte sju sorters kakor, men två!
Choklad drömmar och kolasnittar med choklad.
Hoppas ni tycker om choklad lika mycket som jag =)
Choklad drömmar:
150g Smör
3½dl Socker
1 1/4dl Mat olja
4dl Mjöl
1dl Kakao
1½tsk Vaniljsocker
1tsk Hjorthornssalt
Blanda smör & socker och rör ihop det till en smet, tillsätt oljan, lite i taget.
Blanda de torra ingredienserna och sikta det genom en sil ner i smeten.
Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper.
De flyter ut, så lägg dem inte så tätt.
Grädda i 150*C ca 20min.

Fylld sockerkaka
Nu är det ett tag sedan jag skrev igen.. men när man inte bakar varje dag så blir det inte ett inlägg varje dag. Jag skulle ju kunna skriva om annat än bakning men då måste ja ju få ihop nå bra oxå och ha tid!
Så ja håller mig till bakning ett tag till =)
Här kommer en mjukkaka.
3st ägg
3dl socker
3dl mjöl
2tsk bakpulver
1dl hett vatten
Vispa ägg & socker vitt och pösigt.
Blanda ihop mjöl & bakpulver, häll i äggsmeten.
Koka upp vatten och häll 1dl i smeten.
Smörj & bröa en form med löstagbar kant, jag använde kokos men det går lika bra med ströbröd.

Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen, 175*C ca 35-40min.
Medans kakan svalnar kan du koka ihop fyllningen.
Fyllning:
125g smör
1dl mjölk
4msk vaniljsocker
Koka ihop allt i en kastrull.
När kakan svalnat dela den i mitten och fördela fyllningen på kakans halvor, lägg ihop den och låt stå några timmar innan servering!
Servera med hallon & grädde eller bara som den är!
